KONTAKT

Valentino Gerl
+385 95 8507 052
integersavjetovanje@gmail.com
Bužanova 12b, Zagreb 10 000

Integer savjetovanje » Novosti » Neslužbeno i okvirno objavljen plan za 1. natječaj iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. (EAFRD)

Integer savjetovanje sudjelovalo je 28. listopada 2013. na sastanku s predstavnikom Ministarstva poljoprivrede, gđom Davorkom Hajduković, zamjenicom ministra. Nakon sastanka, možemo donijeti sljedeće zaključke:

- Do kraja I. kvartala 2014. godine raspisat će se posljednji natječaj IPARD
- Novi natječaj Programa ruralnog razvoja EAFRD će se raspisati nakon što EK odobri Strategiju ruralnog razvoja RH, očekivano u drugoj polovici 2014. godine
- U natječaju objavljenom u 2014., neće se provoditi sve mjere koje će se provoditi u ostalim godinama programskog razdoblja, nego će korisnicima biti dostupne sljedeće mjere, ali s povećanim ukupnim iznosom sufinanciranja:

1. Ulaganja u materijalnu imovinu
2. Razvoj poljoprivrednog gospodarstva i poduzetništva
3. Osnovne usluge i obnova sela u ruralnim područjima
4. Agro okolišne mjere
5. Ekološka proizvodnja
6. Plaćanje područjima s prirodnim i specifičnim ograničenjima
7. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka
8. LEADER.

Ukupno će korisnicima u 2014. biti dostupno 376 milijuna eura potpore.

Ove mjere su odabrane jer su nasličnije već provođenim mjerama iz IPARD programa, a najvažnija novost u odnosu na pretpristupni fond IPARD je da ulaganje može započeti odmah po prijavi na natječaj, dakle troškovi nastali nakon slanja prijave će biti prihvatljivi. Isto tako, nema više ograničenja u veličini poljoprivrednog gospodarstva (broj ha, broj grla i slično).

Više o mjerama koje će se provoditi u 2014. godini, objavit ćemo naknadno.

Valentino Gerl, Integer savjetovanje