KONTAKT

Valentino Gerl
+385 95 8507 052
integersavjetovanje@gmail.com
Bužanova 12b, Zagreb 10 000

Integer savjetovanje » Novosti » Rezultati prijava posljednjeg IPARD natječaja prije početka EAFRD

U travnju su bila raspisana posljednja dva natječaja za bespovratna sredstva iz pretpristupnog fonda za ruralni razvitak – IPARD. Nakon primjene IPARD-a, koji je ovim natječajem završio, slijedi nam fond iz novog programskog razdoblja, EAFRD (prema neslužbenim informacijama, natječaji će biti raspisani na jesen 2014.). Konzultanti Integer i naši klijenti već se pripremamo za nadolazeći EAFRD.

Rezultati posljednjeg IPARD natječaja (izvor: Agencija za plaćanja):

Mjera 101:
Zaprimljeno: 94 projekta (konzultanti Integer sudjelovali su na izradi 5 prijava, ~5,3% ukupnog broja prijava)
Tražena potpora: 141 milijuna kuna (klijenti konzultanata Integer očekuju 8,4 milijuna kuna potpore, ~6% od ukupnog iznosa bespovratne potpore za IPARD natječaj u Hrvatskoj)

Mjera 103:
Zaprimljeno: 12 projektata (konzultanti Integer izradili su cjelokupnu dokumentaciju za 1 prijavu)
Tražena potpora: 76 milijuna kuna (klijent konzultanta Integer očekuje 5,4 milijuna kuna potpore, ~7% od ukupnog iznosa bespovratne potpore za IPARD natječaj u Hrvatskoj)

Obzirom da najveći broj poljoprivrednih proizvođača čeka raspisivanje natječaja u okviru Programa ruralnog razvoja (EAFRD), jer on donosi puno više mogućnosti od IPARD programa i povoljnije kriterije, pristigli broj projekata i iznos tražene potpore na ova posljednja dva IPARD natječaja pokazuje da interes za korištenje sredstava iz EU fondova ne jenjava te da ulaganja u podizanje konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednika rastu. Korištenje bespovratnih sredstava Europske unije kontinuirano se nastavlja kroz ove zadnje IPARD natječaje, a zasigurno će se nastaviti i kroz mjere Programa ruralnog razvoja koje će zamijeniti sadašnje i uvelike dopuniti i proširiti ulaganja do sada moguća kroz IPARD mjere.

Valentino Gerl, Integer savjetovanje